Vanhemmille annettu psykoedukaatio lapsen autismikirjon diagnoosin asettamisen jälkeen

Kirjallisuuskatsaus

Kirjoittajat

  • Jenni Koskinen Helsingin yliopisto, psykologian osasto

Avainsanat:

Autismikirjon häiriö, psykoedukaatio, lapsen diagnoosi, vanhempien tuki

Abstrakti

Lapsella todettu autismikirjo herättää vanhemmissa usein kysymyksiä ja halua tietää oirekuvasta enemmän. Tässä kirjallisuuskatsauksessa tarkasteltiin vanhempien kokemuksia ja toiveita tiedon ja tuen saamisesta terveydenhuollon ammattilaisilta sen jälkeen, kun heidän lapsensa on saanut autismikirjon diagnoosin. Vanhemmille suunnatun psykoedukaation onnistumista lapselle asetetun autismikirjon diagnoosin jälkeen on tutkittu vasta vähän.

Hakusanojen ja sisäänottokriteerien perusteella sekä käsin tehdyn täydennyksen jälkeen tarkasteluun valikoitui kuusi tutkimusta eri maanosiin sijoittuen, mikä mahdollisti myös kulttuurillisen tarkastelun. Valittujen tutkimusten mukaan lapsen saadessa autismikirjon diagnoosin, ilmenee heidän vanhemmillaan eri kulttuuritaustasta riippumatta tarvetta saada tarkempaa tietoa sekä mahdollisesti emotionaalista tukea terveydenhuollon ammattilaisilta. Aasiaan, Afrikkaan ja Pohjois-Amerikkaan sijoittuvissa tutkimuksissa vanhemmat saivat tietoa liian vähän, kun taas Euroopassa ja Australiassa tietoa saatiin kerralla liian paljon. Kaikissa tutkimuksissa ilmeni vanhempien toive saada enemmän kuin yksi tapaaminen diagnoosin asettamisen jäl-keen terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

Katsauksen perusteella suositellaan, että lapselle asetetun autismikirjon diagnoosin jälkeen, vanhemmille tarjotaan terveydenhuollossa ammattilaisten arvioimia ja suosittelemia kirjoja ja internet-sivustoja sekä mahdollisuus psykoedukaatioon. Vanhemmille tulee antaa aikaa prosessoida lapsen saamaa diagnoosia sekä tilaa keskustella ja kysyä tietoja terveydenhuollon ammattilaisilta.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2025-06-17

Numero

Osasto

Artikkelit