Vesiliuoksen suolaisuuden mittaaminen Arduino-kehitysalustalla - Taponen, Aino (LUMAT-B: International Journal on Math, Science and Technology Education, 2024)
Teiden suolaamisesta johtuva luonnonvesien suolapitoisuuden kasvaminen on suuri uhka makean veden ekosysteemeille ja heikentää juomavedeksi käytettävän pohjaveden laatua. Suolaisuuden määritykseen käytettävät mittalaitteet ovat oleellisia luonnonvesien suolapitoisuuden kontrolloinnin välineitä, joilla turvataan ekosysteemien normaali toiminta sekä juomaveden laatu. Tässä artikkelissa suunniteltiin ja rakennettiin mittalaite liuoksen suolaisuuden määrittämiseen Arduino-kehitysalustalla. Mittalaitteen ohelle suunniteltiin kemian opetukseen tarkoitettu projektioppimiskokonaisuus, joka yhdistää luonnontieteiden opetukseen insinööritieteitä, ohjelmointia ja teknologiaa.