Sähkökemiallinen pari - Elomaa, Virpi; Patana, Sakari; Ranta, Riikka; Sundman, Lilli (LUMAT-B: International Journal on Math, Science and Technology Education, 2016)
Lukion uuden opetussuunnitelman mukaan kemian opetuksen tulisi tukea käsitteiden rakentumista ja ilmiöiden ymmärtämistä muodostamalla makroskooppisesta, sub-mikroskooppisesta ja symbolisesta tasosta looginen kokonaisuus. Opetuksen tulisi lähteä liikkeelle opiskelijoiden omista ko-kemuksista ja havainnoista. Tästä tulisi edetä ilmiöiden kuvaamiseen, selittämi-seen sekä aineen rakenteen ja kemiallisten reaktioiden mallintamiseen niin kemian merkkikielellä kuin matemaattisestikin. Kokonaisuudessaan kemian opetuksen tulisi ohjata luonnontieteille ominaiseen ajatteluun, tiedonhankintaan, tietojen käyttämiseen, ideointiin ja vuorovaikutukseen sekä tiedon luotettavuuden ja merkityksen arviointiin. Opetussuunnitelman perusteisiin on kirjattu yhdeksi opetuksen tavoitteeksi opiskelijan kyky käyttää erilaisia malleja ilmiöiden kuvaamisessa ja selittämisessä sekä ennusteiden tekemisessä. Tieto- ja viestintäteknologiaa tulisi käyttää esimerkiksi mallinnuksen välineenä, tutkimusten tekemisessä sekä niistä saatujen tulosten laadinnassa. Tietokonesimulaatiot tarjoavat mahdollisuuden (esimerkiksi visualisoinnin keinoin) yhdistää tieto- ja viestintätek-niikan sekä mallien käytön lukio-opetukseen.