Jaksollinen järjestelmä - Eerola, Juho; Latvasto, Riitta; Riikonen, Päivi; Öz, Melike (LUMAT-B: International Journal on Math, Science and Technology Education, 2016)
Jaksollinen järjestelmä on saanut nimensä siitä, että alkuaineiden ominaisuudet muuttuvat siinä säännöllisesti. Alkuaineen elektroniverhon rakenne määrää sen kemialliset ominaisuudet ja alkuaineen paikasta jaksollisessa järjestelmässä voidaan tehdä niistä päätelmiä. Jaksollisia ominaisuuksia ovat atomin suhteellinen koko, metalliluonne ja toisaalta epämetalliluonne, elektronegatiivisuus, ionisoitumisenergia ja elektroniaffiniteetti.