Lämpömäärämittari kemiallisen reaktion energiamuutosten määritykseen Arduino-ohjelmistoympäristössä - Turpeinen, Jesse (LUMAT-B: International Journal on Math, Science and Technology Education, 2025)
Ymmärrys kemiallisiin reaktioihin liittyvistä energiamuutoksista on yksi kemian pääkonsepteista. Energiamuutoksia käsittelevä kemian osa-alue on nimeltään termodynamiikka, jonka opetuksessa hyödynnetään usein kalorimetristä mittausta kokeellisena työnä. Tässä artikkelissa esitellään termodynamiikan opetukseen Arduino-ohjelmistoalustalla kehitetty lämpömäärämittari, jolla voidaan selvittää kemiallisessa reaktiossa sitoutuvan tai vapautuvan energian määrä sekä indikoida visuaalisesti kemiallisen reaktion endo- tai eksotermisyys. Lämpömäärämittaria voidaan käyttää osana projektioppimista, josta esitellään artikkelissa esimerkki.