Fysiikan, käsityön ja kemian opettajaopiskelijoiden käsityksiä monialaisesta opettajuudesta ja teknologiakasvatuksesta - Leinonen, Risto; Salonen, Anssi (LUMAT: International Journal on Math, Science and Technology Education, 2024)
Tutkimuksessa tarkastellaan eräiden tulevien teknologiakasvatuksen opettajien käsityksiä monialaisesta opettajuudesta ja heidän suhtautumistaan siihen. Aineisto kerättiin käsityön, fysiikan ja kemian opettajaopiskelijoille suunnatulla syventävällä opintojaksolla. Aineistoksi kerättiin alkuessee liittyen monialaisen opettajuuden piirteisiin, mahdollisuuksiin ja haasteisiin. Lisäksi opiskelijoilla teetettiin Likert-asteikollinen kysely, jolla selvitettiin opiskelijoiden näkemyksiä monialaisen opettajuuden käyttökelpoisuudesta eri oppiaineiden kanssa, opiskelijoiden asenteita ja halukkuutta monialaiseen opettajuuteen sekä heidän arvionsa omista valmiuksistaan ja kyvyistään toteuttaa monialaista opettajuutta. Kurssin lopussa opiskelijoilla teetettiin SWOT-analyysi monialaisesta teknologiakasvatuksesta. Aineistoa saatiin 16–21 tutkimusluvat antaneelta opiskelijalta. Tulosten perusteella opiskelijoilla on monipuolinen käsitys monialaisesta opettajuudesta, ja heidän vastauksissaan korostuu erityisesti moniammatillinen yhteistyö. Heillä on positiivisia näkemyksiä sen toimivuudesta liittyen sekä opettajan että oppijan saamiin hyötyihin, mutta he esittävät aitoa huolta esimerkiksi resurssien riittävyydestä koulumaailmassa. Opiskelijoiden mielestä monialaista opettajuutta voidaan toteuttaa useiden oppiaineiden kanssa. Positiivisesta suhtautumisestaan huolimatta opiskelijat ovat epäileviä omien monialaisen opettajuuden toteuttamisen kykyjensä ja valmiuksiensa suhteen. Kurssin lopussa opiskelijat näkevät heillä olevan valmiuksia monialaiseen opettajuuteen teknologiakasvatuksessa, ja he näkevät sen mahdollisuudet herättää oppijoiden kiinnostus aloja kohtaan. Opiskelijat kuitenkin näkevät sen viemisessä käytäntöön haasteita: eri alojen sisältöjen ja menetelmien hallinnan lisäksi tämänkaltainen opetus vaatii erityisjärjestelyitä ja resursseja, joita kouluilla ei välttämättä ole. Tutkimustulokset pääosin vahvistavat aiempien työelämässä toimiviin opettajiin kohdistuvien tutkimusten löydöksiä, mutta opiskelijoiden vastauksissa ei nähty juurikaan heidän asenteistaan kumpuavia haasteita. Näiden tulosten pohjalta voidaan kehittää koulutusta ja tukea tulevia aineenopettajia monialaisen opettajuuden taitojen ja osaamisen vahvistamiseksi. Physics, crafts, and chemistry pre-service teachers’ conceptions about transversal teaching and technology education In this study, pre-service technology education teachers’ conceptions and attitudes towards transversal teaching are evaluated. The data were gathered in an advanced level course designed for crafts, physics, and chemistry teacher students. The data included students’ pre-essays related to the characteristics, possibilities, and challenges of transversal teaching. In addition, a Likert-scale survey was utilized in evaluating students’ views concerning the usefulness of transversal teaching with other subjects, their attitudes and willingness to implement transversal teaching, and their evaluation about their skills to implement transversal teaching. At the end of the course, students made a SWOT analysis concerning transdisciplinary technology education. The data was received from 16–21 students willing to participate in the study. Based on the results, students have versatile views about transversal teaching, and their responses emphasize multiprofessional collaboration. They have positive views about the functionality of it related to the benefits for both teachers and students but they are genuinely concerned about the sufficiency of the resources at schools. Students think that transversal teaching can be implemented with various subjects. Despite their positive attitudes, students are sceptical about their skills to implement transversal teaching. At the end of the course, students think that they do have skills for transversal teaching in technology education, and they see the possibilities of it in awakening interest towards related areas. However, students see challenges in taking it into practice: besides mastering both content and methods of various disciplines, this type of instruction requires special arrangements and resources that schools might not have. Mostly our results support the previous findings received with in-service teachers but the challenges emerging from respondents’ attitudes were practically absent in students’ responses. Based on these results, teacher education can be developed furthermore, and subject teachers can be supported in enhancing their know-how concerning transversal teaching. Fulltext in Finnish.